Városi komposztálás: legenda vagy valódi esély a környezetvédelemre?

Mára a fenntarthatóság már nem csak “mindenki más feladata”, egyre több embert foglalkoztat az a gondolat, hogy tehetne valamit közvetlenül a környezetért. Viszont adódik a kérdés, hogy mégis, hogyan lehet elkezdeni? Sokan vagy belevetik magukat és rögtön az egész életüket változtatni szeretnék, vagy inkább el sem kezdik. A környezetvédelem viszont olyan, mint az edzés, ha nem fokozatosan kezdjük el, nem fog sokáig tartani. 

Biztos sokunkat kerített már hatalmába az a gondolat, hogy valóban van-e értelme annak amivel próbálunk tenni a környezetünkért és a komposztálás is egy ilyen témakör lehet hiszen “az étel maradékok így is, úgy is lebomlanak.” 

Egyrészről igen, csak nem mindegy, hogy mi marad belőlük. Egy szerves, tápanyagban gazdag rendkívül hasznos anyag, vagy pedig egy penészes, felhasználhatatlan kupac. Másrészről, legtöbbször az ilyen jellegű hulladékot elégetik, amivel hatalmas mennyiségű szén-dioxid kerül a levegőbe.

Éves szinten körülbelül 5-600 kilogramm szemetet termel a magyar lakosság fejenként (ez több, mint egy felnőtt arab telivér tömege). Ennek egy bizonyos része csökkenthető, vagy úgy, hogy kevesebb kidobandó terméket vásárolunk (piac, csomagolásmentes bolt, környezetbarát csomagolás, stb.) vagy pedig újrahasznosítjuk. Ennek az egyik módja a komposztálás.

A fejenként kidobott 500 kilogrammnak közel a 30%-a, körülbelül 50-180 kg (egy nagyobb póni súlya), olyan szerves hulladék, ami könnyen komposztálható lenne, sőt, sok helyen a hulladék hasznosítása már valóság, a mindennapok része. A komposztálás főleg vidéken elterjedtebb, viszont a KSH adatai szerint a lakosság 70,5%-a városokban él, akiknek nincs, vagy csak jóval kevesebb lehetősége van arra, hogy komposztáljon. 

Erre a problémára szeretne megoldást nyújtani a Compocity csapata. A 2020-ban indult vállalkozás egy beltéri használatra alkalmas, gyors, egyszerű, modern eszközt alkottott meg, amin keresztül még játék is lehet a komposztálás.
A klasszikus kerti komposztálás nagyon régi és elterjedt módszer, de van egy-két tényezője, amit ki kellett zárni a prototípus fázisban lévő terméknél ahhoz, hogy valós opció lehessen a beltéri komposztálásra. 

Egyrészről ilyenek a komposztálás során keletkező szagok, melyek egy irodát vagy egy iskolát élhetetlenné tennének. Emiatt egy zsilipes rendszert építettek a termékbe, ami megakadályozza azt, hogy a gép szétszedése nélkül hozzáférjünk a készülő komposzthoz, emiatt a szagok sem tudnak kiszökni belőle.

Másik fontos tényező az idő, hiszen a klasszikus gilisztás komposztálás esetében a komposzt 3-12 hónap alatt készül el. Ez egy kertben nem probléma, hiszen ott a legtöbb esetben sokkal több hely áll rendelkezésre, mint egy irodában, ahol limitálva van az ilyen célra használható hely. Emiatt fontos volt, hogy belátható és kezelhető időn belül ki lehessen üríteni a gépet. A Compocity egy speciális mikroorganizmus koktélt használ, ami körülbelül 1 hónapon belül kész, tápanyagban gazdag komposztot képes előállítani a szerves hulladékból, mindezt úgy, hogy nincs talajkárosító hatása. Emellett pedig a szagokat is semlegesíti. 

A gilisztás komposztálásnál időnként levegőztetés céljából át kell forgatni a komposztot. Természetesen ez is egészen elképzelhetetlen egy iskolai vagy irodai környezetben, ezért a Compocity terméke teljesen automatizált. Onnantól kezdve, hogy behelyeztük a hulladékot, nem sok dolgunk maradt már. Figyelni kell a telefonunkat, hogy minden rendben van-e, illetve cserélni kell a gépben lévő kapszulát. Ezen kívül minden automatizálva történik,  az elegyengetés, a forgatás és a koktél befecskendezése is. Nekünk már csak hasznosítanunk kell a kész komposztot.

De mégis hogyan? Budapest kellős közepén, mit tudunk csinálni 40 liternyi szerves anyaggal? Bár még kicsi a termék hálózata, de az elgondolás szerint azok a cégek, iskolák, közösségi terek, akik használják a terméket és nem tudják a termelt komposztot maguk hasznosítani, megállapodásokat köthetnek közösségi kertekkel vagy olyan intézményekkel ahol ezt fel tudják használni. Így létrejön egy olyan hálózat, amely nem csak a környezetünket védi, hanem az emberi kapcsolatainkat is erősíti. 

Ez egyébként kiemelt cél is a Compocitynél. A termékhez tartozik egy applikáció, amin keresztül mérni tudjuk, hogy mennyi komposztot hoztunk létre. Részt tudunk venni kihívásokban, sőt létre is tudunk hozni ilyeneket, így a munkatársakkal közösen tudunk dolgozni a környezettudatos céljaink eléréséért.

A Compocity egy olyan kézzel fogható eszközt ad a különböző közösségek kezébe, amivel gyakorlatias módon tudják elkezdeni a tudatos életmódot. Ezzel segítve a környezetnek és a környezetüknek. 

A Greenformatics-nál törekszünk arra, hogy minél tudatosabban csökkentsünk a hulladék termelését, ezért meghívtuk a Compocity csapatát, hogy tartsanak egy előadást számunkra a termék előnyeiről és felhasználásáról. A prezentáció után egy napra volt szerencsénk kipróbálni a terméket, ami, bár még vár arra, hogy a széles közönségnek is elérhető legyen, már most is sokunk érdeklődését felkeltette. 

Ha többet olvasnál a Compocityről, a honlapjukon megteheted:

https://compocity.help